تشدید فرونشست استانهای شمالی به دنبال کاهش تراز آب دریای خزر
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی گفت: با پسروی آب دریای مازندران، رخداد و تشدید فرونشست زمین در سواحل و جلگه های استان مازندران قابل پیش بینی بود و کاهش تراز این خطر را تشدید میکند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دریای خزر در سالهای اخیر توسط عواملی مختلفی از جمله آلودگیهای نفتی، ورود فاضلاب، آلودگیهای پلاستیکی و... تهدید میشود اما در میان همه تهدیدات «کاهش تراز آب» دریای خزر در حال حاضر اصلیترین تهدید این دریا محسوب میشود.
طی دو دهه اخیر روند کاهش تراز آب خزر طولانیتر شده و شدت کاهش تراز آب بهویژه در سالهای اخیر شدت یافته به طوری که تنها در سال 1401، تراز آب 26 سانتیمتر کاهش یافته است! در مجموع از سال 1375 تا 1401 که روند کاهش تراز آب شروع شده، حدود 2 متر از سطح آب کاهش یافته و به کمترین میزان در 30 سال اخیر رسیده است.
کاهش تراز آب و پسروی دریای خزر تأثیرات منفی بسیاری از جمله، رکود گردشگری، نابودی حیات وحش و آبزیان دریا، نابودی تالابهای ساحلی، مشکلات تجاری و اقتصادی به دنبال بلا استفاده شدن بنادر و... را در پی دارد. یکی دیگر از تأثیرات پسروی آب، تشدید فرونشست زمین است.
در این رابطه علی بیتاللهی؛ عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی به تسنیم گفت: با پسروی آب دریای مازندران، رخداد و تشدید فرونشست زمین در سواحل و جلگه های استان مازندران قابل پیش بینی بود و کاهش تراز این خطر را تشدید میکند.
وی ادامه داد: باور اینکه در این خطه پرآب و سرسبز سرزمینمان، نرخ فرونشست زمین به مرز 10 سانتیمتر در سال برسد برای بنده که وقت زیادی را روی پدیده فرونشست زمین صرف می کنم، غیر قابل باور بوده و هست اما باید بپذیریم که این اتفاق افتاده است.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات راه و شهرسازی تأکید کرد: این نوار باریک سبز شمالی ایران، بسیار حساس و آسیبپذیر شده است و با توجه به آماری که میگوید طی دو سال 800 هزار نفر جمعیت به این استان مهاجرت کردهاند، حفاظت از آن بسیار مهم است.
به گفته بیتاللهی، مسابقه بیامان ویلاسازی در این خطه، حفر چاههای غیرمجاز فراوان، پسروی آب دریا و ... بهطور جدی پایداری محیط زیست مازندران را تحت تأثیر قرار داده است.
وی با بیان اینکه اتخاذ تمهیدات شایسته مدیریتی برای استان مازندران ضروری و اجتنابناپذیر است، خاطرنشان کرد: امیدوارم مسئولین محترم، به نظرات کارشناسان دلسوز این مرز و بوم اهمیت قائل شده و اقداماتی را شروع کنند؛ شاید فردا برای هر اقدامی خیلی دیر باشد.